Smørås IL 2017-10-09 22:29:25

Skader og forsikring

Forsikring:

Alle som trener og spiller i Smørås IL må registreres som medlem! Dette pga forsikringsordningene til Norges Idrettsforbund og Norges Fotballforbund.

Inntil den dagen man fyller 13 år er man dekket av Norges Idrettsforbund sin Barneidrettsforsikring når hendelsen skjer ved organisert aktivitet i idrettslaget.

Fra og med 13 år er man dekket av klubbens lagsforsikring. Den er gyldig når spilleren er registrert i FIKS (Fotballens informasjons- og kommunikasjonssystem). Derfor er det vesentlig at kontingent / treningsavgift er betalt, slik at medlemskapet er intakt.

Smørås IL anbefaler sine medlemmer utvidet forsikring. Denne er personlig og kan kjøpes via link; https://www.fotball.no/klubb-og-leder/forsikring/

 

Skadeforebygging:

FOTBALL ER EN IDRETT MED MANGE SKADER 

For mye skader! Mange av disse kunne nemlig vært unngått. Skadestatistikk på elitenivå viser at det er en spiller per kamp som skader seg slik at han eller hun ikke kan trene eller spille fotball dagen etter, og risikoen er omtrent like høy i Toppserien som i Tippeligaen.

Hos yngre spillere er det færre skader enn hos voksne, men selv blant 16-årige jentespillere er det 3-4 spillere som skader seg alvorlig hver sesong.

Bena er mest utsatt

Uansett alder og spillnivå er det beina som er mest utsatt; skadebildet domineres av strekkskader i lår og lyske, samt leddbåndskader i ankel og kne. Alle disse skadene kan føre til langvarige avbrekk fra fotball, ofte på mer enn 3-4 uker. Hodeskader er mer sjeldne, men er en bekymring ettersom gjentatte hjernerystelser kan gi skadevirkninger på sikt.

Blant unge fotballjenter utgjør kne- og ankelskader mer enn halvparten av alle skadene, og det ser ut til at jenter har høyere risiko for slike skader. Særlig gjelder dette de fryktede fremre korsbåndskadene, som fører til lange skadeavbrekk (oftest opp mot 12 måneder).

Disse skadene gir også betydelig økt risiko for slitasjegikt i kneet etter 15-20 år, selv om de behandles etter alle kunstens regler med kirurgi og/eller rehabilitering hos fysioterapeut. Dette er derfor blant de skadetypene vi satser aller mest på å forebygge.

Hos gutter er strekkskader i lår og lyske vanligere enn hos jenter.

Selv om slike skader sjelden utgjør et problem etter at fotballkarrieren er over, gir de ofte lange fravær fra kamp og trening.

De fører også til betydelig økt risiko for gjentatte skader samme sted, og det er ikke få utøvere som har fått karrieren ødelagt av det som i første omgang kanskje er betraktet som en «uskyldig” strekkskade.

Skader kan unngås med rett trening

Med spesifikke program basert på balanse-, spenst- og styrkeøvelser kan mange av disse skadene unngås. Innbakt i oppvarmingen, kan du få en god start på fotballtreningen. 

Øvelsene du finner på disse sidene er med på å gjøre deg til en bedre spiller og bør bli en naturlig del av oppvarmingen til hver trening og kamp.

Du finner her eksempler på enkle løpsøvelser, men også mer komplette oppvarmingsprogrammer.

Fallhopptest

Før du setter i gang med våre treningsprogrammer bør du først gjennomgå Fallhopptesten, en enkel test som alle utøvere bør gå gjennom for å sikre riktig utførelse av øvelsene i alle treningsprogram. Samtidig kan denne testen bidra til å plukke ut utøvere som trenger spesiell oppmerksomhet i treningssammenheng i forhold til balanse-, koordinasjons- og styrkeøvelser for å unngå kne- og ankelskader.

Strukturert oppvarming

Er du trener eller spiller selv aktivt for et ungdomslag anbefaler vi at du ser nærmere på treningsprogrammet ”Unngå skader i bena”, som er et komplett oppvarmingsprogram – og ikke bare for unge fotballspillere. Med dette programmet kan annenhver kne- og ankelskade unngås på laget ditt.

Trening for lyske og ankel

En strekk i lyskemuskulaturen kan gi langvarige smerter og gjentatte skader. ”Unngå lyskeskader” er et program laget for å behandle og forebygge lyskestrekk. Med dette programmet blir muskulaturen på innsiden av lårene gradvis varmet opp før maksimal aktivitet og brukt over tid vil det gi bedre styrke og mindre risiko for skader.

Har du hatt en strekk tidligere, er i hvert fall dette programmet en naturlig del av din treningsmessige sikringskost.

Ønsker du å se spesielt på øvelser som kan brukes for å redusere risikoen for ankelskader finner du en rekke varierte øvelser ved å klikke på linken "Unngå ankelskader". Igjen, har du hatt en eller flere ankelovertråkk tidligere, er det lurt å legge inn slike øvelser som en fast del av treningen.

 

Ved skade:

Meld fotballskade

Alle som har idrettsforsikring og er medlem av Norges Fotballforbund kan enkelt melde skade hos Gjensidige

Spørsmål om behandling og råd
Ring Idrettens Skadetelefon på 02033. Åpent alle dager mellom 9–21
Spørsmål om erstatning eller skademeldingsprosessen 
Skriv til oss eller ring 03100, tast 1 og deretter 5

All behandling må forhånds godkjennes.

Ved akutte og livstruende skader, tar du kontakt direkte med legevakten. All annen behandling må bestilles via idrettens skadetelefon etter at du har meldt skaden og blitt kontaktet av oss.

Idrettsskader på barn og ungdom

Hvis den skadede var under 13 år da skaden skjedde, og ikke har idrettslisens via Norges Fotballforbund, melder du skaden som barneidrettsskade.

Alle andre velger "Logg inn og meld skade". Er du under 18 år, må skademeldingen fylles ut av foresatte. Du kan logge inn med BankID fra en hvilken som helst norsk bank.

Dette må du finne ut før du kan melde skaden

Når du melder skaden, må du blant annet oppgi om du har grunndekningen eller den frivillige, utvidede dekningen.

Melder du skadesak for noen andre, fyller du inn denne personens navn og fødselsnummer i steg 6 skademeldingsskjemaet.  

På nest siste steg i skademeldingsskjemaet finner du et tekstfelt for andre opplysninger om det ikke var mulig å svare godt nok i de foregående spørsmålene.

Har du allerede mottatt en henvisning eller lignende fra lege, kan du laste dette opp på det siste steget i skademeldingsskjemaet.

 

 

Idrettens legevakt:

Idrettens legevakt finnes i lokalene til Idrettsmedisinsk avdeling på Brann Stadion ved siden av Brann butikken.

   

    Åpningstider: 08.00-18.00

    Vakt telefon: 08.00-22.00

    Tlf nr: 480 88 444

   

 Utøveren betaler en egenandel tilsvarende egenandelen ved en offentlig skadelegevakt, resterende kostnader dekkes av idrettsforsikringen.

   

    Idrettens legevakt er en akuttordning som er ment å fungere som et alternativ til en offentlig skadelegevakt, på akutte idrettsskader. Idrettens legevakt betjenes av erfarne idrettsleger. Ordningen er utarbeidet av Idrettens Helsesenter og tilbys av Idrettsmedisinsk avdeling som regional samarbeidspartner med Idrettens Helsesenter.

    

    • Ordningen gjelder for de særforbund som har Idrettens legevakt i dekningene.

    • Ordningen gjelder for akuttskader utøveren ellers ville oppsøkt offentlig skadelegevakt for.

    • Kravene i forsikringsvilkåret må være innfridd.

    • Det er et krav om at skaden har skjedd i forbindelse med utøvelse av organisert idrett.

    • Hvis forsikringen skal dekke videre utredning/behandling henviser legene pasienten tilbake til Idrettens skadetelefon.

    • Utøveren betaler en egenandel tilsvarende egenandelen ved en offentlig skadelegevakt.

   

 NB! Alle skader må meldes til forsikringsselskapet, dette hjelper vi utøver (evt foreldre) med når man møter i klinikken

 

Medisinveske:

Alle nye lag som starter med trening / kamp skal få utlevert medisinveske med følgende innhold:

Dauerbind (kompresjonsbandasje) 2 stk

Quickfix (selvklebende bandasje) 1 stk

Robust strips (plaster) 1 pk

Scansoft Kompress (7,5x10) 1 pk à  5 stk

Enganshansker 3 stk

Sårvask 1 pk à 6 stk

Coachteip 2 stk

Ispose 2 stk

Gnagsårplaster 1 pk à  5 stk

Trekanttørkle 1 stk

Lagene er selv ansvarlig for påfyll av nytt forbruksmateriell. Dette fås hos utstyrsansvalig eller hos klubbens utstyrsleverandør. Medisinveske skal være tilgjengelig på alle treninger og kamper.

Kalender

August
MTOTFLS
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Aktiviteter

10.08.2020
TINE Fotballskole AUGUST

09:00 - 16:30

Slåtthaug

18.10.2020
Serieturnering 5v5 ligaen

09:00 - 18:00

Slåtthaug