God oppslutning rundt nystartet jentesamarbeid

Spennende nyskapning fra gjengen rundt vårt J13-lag.

2019-05-06
Fabian M. P. Throndsen

I slutten av april arrangerte Smørås J13 for første gang en fellessamling på tvers av klubber i Bergen sør. Totalt stilte 17 jenter født i 2006 fra Smørås, Bjarg og Gneist. Sædalen er også med på prosjektet, men de hadde ikke mulighet til å stille på første samling.

Initiativtakerne, Eivind Areklett Norebø og Gunnar Birkenfeldt, mener at tiltaket vil redusere frafall, bygge oppunder mestringsfølelse og som bonus skape samarbeidende bånd mellom klubber og jentelag i Bergen sør. Underordnet, men likefullt sannsynlig, kan tiltaket i tillegg bli en arena hvor kretsen lettere kan følge opp spillerutviklingen i vår sone.

– Det var veldig god stemning på feltet, først litt avventende siden det var mange ukjente, men etterhvert myknet alt opp, sier Gunnar Birkenfeldt.

– Vi startet med en økt for å bli kjent med spillerne. Så laget vi lapskaus til lunsj og alle jentene måtte fortelle litt om seg selv og hvilken ungdomsskole de skal begynne på neste år. Trenerne fortalte skrøner og overdrev litt om egne karrierer før økt nr 2. Fokuset denne første gangen lå kanskje vel så mye på det sosiale - når det er sagt så er Eivind en ringrev på å lage gode økter så innholdsmessig var det kvalitetsmessig to gode økter, sier Birkenfeldt. 

Saken fortsetter under bildet.

Jentetiltak2.jpg
God tid til lunsj i klubbhuset mellom treningene. 

Motivasjonsboost
Noe av bakgrunnen for at tiltaket ble satt i gang, var vinterens soneuttak for 2006-jentene. Det er mye tilfeldigheter som spiller inn i et slikt uttak, og mange ivrige spillere vil alltid bli veldig skuffet. 

– Formålet er å gi de utelatte jentene fra soneopptaket en motivasjonsboost til å stå på videre, en ny mulighet til å bli sett og fortsatt føle mestring. Soneuttak som 12-åring er det absolutt første møtet med konkurranseaspektet og idrettens opp- og nedturer, som for enkelte kan føles unødvendig brutalt. Vi mener vårt tiltak med relativt beskjeden innsats vil bidra til å begrense nedturen for disse jentene som ellers befinner seg i en sårbar alder, spesielt mtp på frafall. Vårt forslag til tiltak mener vi kan bidra til økt motivasjon slik at vi opprettholder breddefotballens uttalte mål om å beholde flest mulig, lengst mulig.

Samtidig er tilbudet er god mulighet til å bli bedre kjent med klubbene man vanligvis kun møter i konkurransesituasjon.

– Dette er også en ypperlig arena for å skape en felles plattform mellom klubbene og trenerne. I kampsituasjoner blir det ofte en kort hilsen og begrenset dialog, mens her fikk man rikelig med tid til å dele egne erfaringer og lytte til andres. Tiltak som dette kan kun få positive resultater. Forhåpentligvis kan vi få med flere klubber neste gang. 

NFF Hordaland er også infomert om prosjektet og tilbakemeldingene derfra har vært svært positive.

Tiltaket er tenkt rullerende på alle involverte klubber, og tenkt som en ekstra trening en dag i måneden, henholdsvis lørdag eller søndag, lagt opp med to treningsøkter og felles lunsj mellom. Tiltaket er tenkt gratis, hvor alle klubber bidrar med trenere hver sin gang. Den røde tråden i treningene vil Smørås IL i samarbeid med NFF Hordaland bidra med. Enkelt og uten ekstra kostnader – bare inspirerende treninger på tvers av klubber!

Hvis noen er interessert i å høre mer om prosjektet, kan man ta kontakt på jentetiltak@smoras.no. 

 

Jentetiltak3.jpg
Kjekt å se mange forskjellige klubber representert på feltet.

Kalender

August
MTOTFLS
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Aktiviteter

06.08.2020
Smørås Ungdomscamp AUGUST

10:00 - 15:00

Slåtthaug

10.08.2020
TINE Fotballskole AUGUST

09:00 - 16:30

Slåtthaug

18.10.2020
Serieturnering 5v5 ligaen

09:00 - 18:00

Slåtthaug